RAMóN ESTEVE CONCEIVES SPRAWLING VALENCIA HOME

Conceived as a ‘continuous, tiered balcony’, the residence is located in a suburban area outside the Spanish port city of Valencia. Designed by architect Ramón Esteve, ‘home in the pine forest’ overlooks a large Mediterranean garden and — hence its name — is surrounded by a cluster of trees. The horizontal form of the house extends across the landscape, providing a stark contrast to the vertical composition of the tall pines. Ramón Esteve Estudio has designed the dwelling as a platform that adapts to its topography. The home’s interior has also been created with this in mind, with each space oriented to offer views of the adjacent garden. Meanwhile, permeable elements, such as the fireplace or staircase, distribute the house’s common areas. To the north, the building presents a more closed façade to the passing street, while the southern elevation remains open, protected by a long porch.