Top
Image Alt

ifj

  /  IFJ Likes   /  Tropical essence for Bengaluru villa

Tropical essence for Bengaluru villa

Bengaluru-based architecture and design firm Tangent Architecture + Interiors designed the Sunny Villa, a residential project revolving around Vaastu principles. The site spanned over 7500 sq ft in a trapezoidal manner, and the motive of the project was to offer residents a presence with a tropical colour theme, abundant sunlight, creative detailing and adherence to the site forces.

The residence boasts of a tropical resort feel with the selective use of plant species and window safety grills that mirror the curves and imagery of plants. The exteriors are surrounded by palm trees, a lake and a rustic view. The staircase, walkways, patio and terraces connect the spaces vertically and horizontally offering experiential views of the interior and exterior areas. A ‘lotus bud’ forms the basis for this design using mild steel flats. Terraces with wood-textured vitrified tiles are contained within low planter boxes with bold thick granite coping. An open mild-steel railing allows the plants to grow freely, which also creates a green wall as a visual and eco-friendly element. The canopy features WPC purlin ceiling, which demonstrates its sustainability and aesthetic beauty through a play of light and shadow.

Complementing the exterior décor, the interiors are a refined mix of modern and traditional tropical island design. The use of natural wood is dominant with “forest-ocean-themed” soft upholstery. All the rooms in the residence enable natural light and ventilation through large windows and partitions to ensure privacy. Carved wooden doors have been fashioned from salvaged wooden shutters that add to the indoor décor decorated with handpicked art.

The living room features teak wood parquet flooring with ethnic pattern detailing and colourful garden-themed upholstery under the teakwood pergola false ceiling with mood lighting to enjoy the garden view through the floral grills. A ceramic chandelier lights up the space, while an antique Balinese wooden boat installation connects the residents to their past beach-holidays. One of the washrooms is enclosed with a rustic stone wall on one side with a few floral-motif tiles interspaced within sandstone tiles on the others. The washroom vanity cabinet is adorned with ceramic knobs, while a mandala pattern on the veneer offers solitude and a divine connect. Most of the materials for the project were sourced locally.