Top
Image Alt

ifj

  /  IFJ Likes   /  Orange adds colour to Mumbai restored office

Orange adds colour to Mumbai restored office

Photographer: Pulkit Sehgal

Mumbai-based architecture and design firm Gaurav Kharkar and Associates have designed The Arched Office, a new setting for a family business. The challenge was to transform the 1850 sq. ft. office located on the second floor of a 70-year-old building, yet restore the property. The client brief was to simply align with their preferences and they had the freedom to build the best in South Mumbai.

The arched entrance leading to the long aisle was retained, along with the arched windows that preserved the raw structure. Geometrical printed tiles in the reception area take one through the arched entry leading to the cabins. Warm contemporary office space was preferred over the conventional industrial theme. Offices were calibrated and sections were restored to create space for additional facilities, and a geometrical pattern was followed. 

The reception table is tucked between two white-painted columns. It is made of a steel frame on three sides with an apron in grey Italian marble. The left side of the table is finished in grey paint with framed display boxes showcasing business-related metal objects and certificates. Arches in wood panels finished in veneer and cement-finished laminated are built on the behind the reception on the right side of the table. They lead one to two symmetrical cabins, and the conference room and CEO cabin on the right side. A glass backdrop with an upside-down arched partition breaks the monotony of the arched glass door panels along with chairs and coffee tables.

The freestanding reception table leads one to the CEO cabin and the conference room. A freestanding orange cabinet and display with rounded edges and wrought-iron round sleek legs add a pop to the otherwise white wood and grey color palette. Adequate movement space has been maintained around the table, to enable professionals to present on the automatized projector screen concealed in the ceiling. A full-height ceiling finished in veneer, cement-finished laminate, and orange P.U. painted niches add to the ample storage space.

POP ceiling with diagonal grids and grooves continue throughout the office, with lots of natural light. Tabletops finished in a white back-painted glass with veneer edges complement the slant legs with M.S. powder coated in black with matte-gold finished frosted glass as the apron. Wooden tiles; and wooden and leather-finished chairs are used in all the cabins.

A steel fabrication artwork overlaps the cement-grey barcode-patterned panel and mirror in the eldest brother’s cabin. Enough space was maintained around the table with Italian marble detailing in the middle brother’s cabin. The back credenza with a sleek orange niche has ample file storage. Veneer and Italian marble details feature the youngest brother’s cabin table, with shelving and a circular element at the backdrop. A half-height glass partition between the brothers’ cabins gives a visually expanding impact yet maintaining connectivity. Extensive use of picture frames and artifacts creates a visual interaction between the furniture and the decor.