Top
Image Alt

ifj

  /  IFJ Likes   /  Monochrome extravaganza for Gurugram penthouse

Monochrome extravaganza for Gurugram penthouse

New Delhi-based architecture and design firm AND Studio has designed the DLF Magnolias Penthouse in Gurugram. Spread over an area of 10,000 sq ft, the project uses serene colour palettes and nuanced décor pieces to achieve sophistication. The concept of the design features ornamented glazed surfaces, decorative lighting and sleek storage units. Marble feature walls, tinted glass and glossy accents serve the functional purpose, along with maintaining the luxury element.

Set against the dark-grey slate milieu, a chrome staircase connects the integral sectors. Trickling jets of water on the dark wall create a tranquil environment while reflecting the natural light coming through a double-heighted glazed surface. The left front has a customised vetrite glass door, which opens to a formal living and dining room. The grey sofa and three brass-toned center tables of varying heights are contrasted by a pair of rust pop chairs in the muted colour scheme. A centrally-placed contemporary lighting fixture light up the main seating arena.

A column clad in black lacquered glass separated the living from the dining space. The latter has a built-in storage cabinet, a grey pallisandro marble table and brass-lined dining chairs. The ivory-grained black marble wall sided by storage drawers and a baroque glazed mirror set off the backdrop, along with high-gloss Satuario marble flooring. The family lounge has a dark-grey sofa with teal and lighter greys incorporated into the soft furnishings.

Dark beige fabric and wood constitute the design palette of the master bedroom. The upholstery has been done with cappuccino tones with bold turquoise hues. The seating configuration comprises a latte-toned L-shaped sofa and lounge chair, complemented by a table lamp and chandelier.

The second bedroom is dressed up in placid blues, sleek silver and grey that radiate a calming vibe. A blue upholstered Italian bed by Ivano Redealli is backed with a comforting velvet-panelled wall. The wardrobe is located beneath the bed, flanked by a functional study unit leading to the bathroom space. These storage units conceal disproportionate wiring that may hamper the visual impact. A small entertainment lounge is situated on the upper level has a reflective feature wall in grey and brown veins with a glass bar with grey-leathered upholstered bar chairs. A simplistic white ceiling is accentuated with a custom-made chandelier.

The next bedroom uses warm beige tones with mustard-yellow soft furnishings. A beige Ivano Radaelli bed is at the centrepiece, backed by a wooden batten wall with asymmetrical cuts. The apogee has been achieved by an accent wall in Armani bronxze stone behind the television set. A study unit is placed at the corner. The adjacent bedroom has a monochrome colour palette with Art Deco patterns. Maroon has been inculcated in the lounge seating and circumscribed wall décor, contrasting with the shades of grey. A chevron panel separates the seating area from the private spaces, while maintaining visual connectivity.